Het project ‘De Harmonie’ is een complex stedelijk herontwikkelingsproject voor de stad Antwerpen. Als nieuwe publieke ruimte en stedelijke infrastructuur neemt het belangrijke genomen op zich binnen het stadscentrum en tracht het zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de noden van de hamburgers. Het project bestaat uit de herinrichting van het historische park De Harmonie, de restauratie van de Peter Benoitfontein en de activering van het park. wordt instructies de bestaande concertzaal ‘De Harmonie’ omgebouwd tot een nieuw districtshuis met een groot aantal kantoren voor de lokale bestuurders, een groot dienstencentrum voor de burger en een evenementenruimte voor oa kleine concerten. Om dit mogelijk te zijn is de concertzaal verbonden met een bestaand herenhuis en met de Orangerie, ook een historisch gebouw, en uitgebreid met een klein ontmoetingscentrum.

Oorspronkelijk was het project een antwoord op de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester in 2010, met als doel het concertgebouw om te bouwen tot een ‘Stille Kamer’ – een niet-confessionele feestzaal. In 2013 werden tien gevolgen van verschuivingen binnen het lokale bestuur, besloten om het gebouw te ontwikkelen als districtshuis.

Herziening van een bewogen geschiedenis

De Harmonie is de vorige zomerconcertzaal van de muziekvereniging Société Royale d’Harmonie, opgericht in 1814. Het succesvolle project op de huidige locatie was het resultaat van een architectuurwedstrijd die in 1844 werd gewonnen door de toen 25-jarige Pieter Dens. In 1846 werden slechts twee jaar plannen en bouwen, werd de banketzaal met zijn grote private landschapstuin in gebruik genomen. Het neoklassieke gebouw werd tussenclassicistische visuele relatie de binnen- en buitenruimte en ook als effect decor voor openluchtconcerten. In 1890 werd het gebouw verbouwd, waarbij het volume werd verdubbeld. De reconstructie uitgevoerd door een zeer slecht fin de siècle-ontwerp en was nogal slecht. Vanaf het begin van de 20e eeuw ging de concertbusiness erop achteruit, wat nog verder werd versterkt door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De tuin en het gebouw werden in 1922 gebouwd aan de stad. De landschapstuin werd meestal gebruikt als flexibele tentoonstellingszaal. Na een bewogen geschiedenis van meer dan 50 jaar werd het huis in 1977-1979 omgebouwd tot een nachtclub. Het historische historische plafond werd met dramatische verlaagde plafonds afgebroken, alle gevels warden gebarricadeerd en de sterke relatie tussen de buitenruimte gerenoveerd.

De Open Oproep van 2010 bood de kans voor een basis van het meer dan 170 jaar oude ensemble De Harmonie. De bestaande gebouw- buitenruimtestructuren konden opnieuw worden gebouwd. Enerzijds moet worden bepaald hoe verder te gaan met het monumentale ensemble en in welke mate het complex moet worden gerestaureerd. consequent een veelheid aan functionele, sociale en fundamentele eisen in het ontwerp worden om de bestaande behoeften aan te passen. Na een proces van meer dan elf jaar werd het project in 2021 voltooid.

Een Engels landschapspark voor de 21ste eeuw

Uitgangspunt voor het ontwerp vormde de restauratie en herinrichting van het bestaande park naar het model van een Engelse landschapstuin. In het park werd een aantal grote bomenapt, struiken en hekken verwijderd om meer open speel- en bewegingsruimte te bieden en de ruimtelijke zichtlijnen te versterken. de randen van het park intensiever worden geplant om veiligheid en intimiteit te creëren. Ook werden de uitwerkingen, waarvan sommige erg druk zijn, visueel aan het oog onttrokken. Het bestaande netwerk van paden werd volledig verwijderd om zoveel mogelijk onverharde ruimte te bieden. Een nieuwe meanderde vorm van paden werd in het park gevormd en meer door lange gebogen banken. natuurlijk werden de speelplekken voor kleine kinderen op natuurlijke manier in de padenfiguren. Ter hoogte van het voormalige concertgebouw werd het terreinprofiel verlaagd om een ​​extra natuurstenen te creëren. Deze verankert het huis visueel stevig in het landschap en versterkt het monumentale effect. het huis naar het park werd geopend om de samengestelde relatie tussen binnen en buiten te herstellen. De Orangerie met haar natuurlijke open dakstructuur, werd gerestaureerd en omgebouwd tot een café, wat voor een uitgewerkte haaropleving zorgt. In het park staat de Peter Benoit-fontein van Henry van der Velde uit 1934. Het heringerichte contemplatieve stadspark vormt een intensief gebruikte groene oase en nodigt uit tot diverse sociale activiteiten.

Bouwlogica: uitbreiden en uitbreiden

Om de verschillende gebouwen binnen het project met elkaar te verbinden tot een nieuw organisme, was de eerste stap het vinden van een zinvolle algemene organisatie voor het nieuwe complex. Aan de noordzijde van de concertzaal een toegangsstructuur opgetrokken die alle functionele zones op effectieve wijze wordt met elkaar verbonden en de overname voor mensen met een wezenlijke mogelijk maakt. Deze nieuwe west-oostas maakt het mogelijk het historische complex op te delen in zeer verschillende functionele zones zoals café, individuele kantoren, landschapskantoren en vergaderzalen. Ook alle ongewenste ruimten zijn georganiseerd om de historische ruimten mogelijk te bevrijden van nieuwe beperkingen. Architecturaal is de verbindende structuur slechts beperkt zichtbaar: tussen de Orangerie en de Concertzaal als nieuwe overdekte entreehal, en de oostzijde van het als conferentiepaviljoen. Het verbindende gebouw vormt een kleine, groene binnenplaats naar het historische herenhuis. De nieuwe ontwikkeling maakt een zinvolle herprogrammering van gebouwencomplex mogelijk en een belangrijke basis voor een hoogwaardige transformatie van historische interieurs.

Classicistisch karakter – de buitengevel

Uitgangspunt voor het project was om het maken classicistische karakter van de concertzaal zoveel mogelijk weer zichtbaar te. Na overleg met de monumentenzorg en met het oog op het leggen van een goede basis werd besloten tot de sloep van een glazen pergola uit 1890 die zich direct voor de hoofdgevel bevonden. Hierdoor werd de volumestructuur van het gebouw vrijgemaakt. De verdwenen balustrades op het platte dak werden in een vorme vorm gereconstrueerd. De daken werden geïsoleerd en bedekt met zinken platen en er werden nieuwe dakramen nauw. De bovenste zijgevels van de hal werden geïsoleerd geïsoleerd. Het klassieke massa-effect werd gestroomlijnd door de historische leisteengevel te verwijderen en te vervangen door een gepleisterde gevel. Als de belangrijkste ramen verloren waren gegaan, opgeloste het ontwerpteam een ​​geabstraheerde neoklasieke herinterpretatie van dubbele glazen te plaatsen. Alle bustes werden zorgvuldig schoongemaakt, verloren – wanneer dat zinvol was binnen het algemene concept – gereconstrueerd. Het kleurenschema is gebaseerd op een classicistisch kleurenspectrum. Lichtgrijs pleisterwerk en middelgrijze ramen werden gecombineerd met de donkergrijze kalkstenen sokkel van ‘Belgisch graniet’. Op die manier kan het gebouw geen verblinding in het park maar gaat het discrete op in de enigszins grijze lucht. De nieuwe glazen toegangsstructuur verleden zich op natuurlijke wijze in de nieuwe totaalcompositie in.

Continuïteit en tijdgebondenheid – het interieur

Een poging om het classicistische idee verder te ontwikkelen werd ook gedaan bij het ontwerp van het interieur. Het verlaagd plafond van de nachtclub werd verwijderd en het gelegd stucwerk werd bloot en gerenoveerd. Aangezien alle stucwerk ornamenten onder het plafond in de jaren zeventig waren afgebrokkeld en er weinig informatie beschikbaar was over het historische interieur, werd besloten het niet te reconstrueren. In plaats is het historische plafond gecombineerd met een nieuw interieur in terrazzo dat de historische transformatieprocessen duidelijk is. Dit is een poging om met hedendaagse middelen een nieuwe interpretatie van een classicistische zaal te realiseren. De vloer, gemaakt van naadloos terrazzo, vormt een solide basis. De bestaande houten zuilen werden gemaakt met handgemaakte terrazzo-elementen. Hun geabstralede kubusvormige kapitelen doenh traditioneel en hedendaags aan. Men betreedt de hal via 4 meter hoge dubbele terrazzo deuren, gecombineerd met terrazzo banken die tevens als wandbekleding dienen. Deze elementen creëren een plechtige setting en een visuele versterking van de omgeving. De zaal was ook toe aan een akoestische renovatie. Dit werd gerealiseerd door effecten op het plafond in het historische stucwerk. ontwerp werd op het podium een ​​centraal geluidsscherm geplaatst, beide uitgevoerd in terrazzo. Alle technische elementen, zoals het ventilatiesysteem, de rookafvoer, de zaalverlichting en de theatertechniek, werden zo zorgvuldig mogelijk in het historische ruimtelijke concept geïntegreerd. Het resultaat is een zeer robuust en elegant interieur dat zowel historische continuïteit als tijdgebondenheid uitstraalt.

Meubilair op maat en binnenhuisarchitectuur

Een centrum voor dienstverlening aan de burger vereist specifiek meubilair. Het interieur moest worden aangevuld met servicepunten, praatcabines en balies voor ontmoetingen met hamburgers. Er werd meubilair in licht eikenhout ontworpen verleden bij de klassieke stijl van de hal. De werkplekken kunnen worden vastgelegd als dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens een concert. Sommige van deze inrichtingselementen en extra voorzieningen kunnen worden verplaatst. De overige ruimten binnen het complex zijn ontworpen met eikenhouten vloeren en gecombineerd met zo terughoudend mogelijk meubilair en gordijnen om het ruimtelijk effect en de interactie met de buitenruimte te uitvoer.

Leidend principe en authenticiteit

Het project De Harmonie is een poging om het bestaande complex op een natuurlijke wijze verder te ontwikkelen. Door gerichte culturele bevraging van de gegeven structuren op alle niveaus werd gezocht naar een zinvolle reorganisatie en herinterpretatie van het bestaande. Tijdens dit proces werd stap voor stap een nieuw leidend principe voor het gehele ensemble ontwikkeld. Het resultaat is een gebouwencomplex dat de burgerlijke cultuur van de 19e eeuw als artefact in stand houdt en geschikt maakt voor de behoeften van de 21e eeuw. Het uiterlijk van het gehele complex is gehomogeniseerd door middel van reiniging, herinterpretatie en abstrahering van bestaande bouwstructuren. Het presenteert zich nu als een bijna ideale typische architectuur van een geabstraheerd classicisme, zoals het in de werkelijkheid nooit heeft bestaan. Met andere woorden, de architectuur volgt een creatief, tijdgebonden en deels subjectief model in de zin van Viollet-Le-Duc en verkent de mogelijkheid van een quasi-authentieke voortzetting van de bestaande gebouwen in de zin van het idee.