Beeld ‘Ryk troch Musyk’ onthuld in centrum Gytsjerk

Het beeld ‘musyk’ van kunstenaar Oene van der Veen is zaterdagmiddag 21 mei begonnen bij de oude boom in het centrum van Gytsjerk.

bronzen beeld van twee accordeon spelende kinderen is vervaardigd ter herinnering aan dorpsgenoot Marten Brouwer (1915-1963) en zijn school, aanzienlijk velen in Gytsjerk, in Friesland en ver daarbuiten in de muziek met elkaar verbonden waren en dit in veel gevallen nog steeds zijn .

De onthulling van het beeld werd onder grote publieke belangstelling door wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel. Zij werd daarbij geholpen door kunstenaar Oene van der Veen en bronsgieter Joep van der Kleij (foto).

Met de herinrichting van het centrum van Gytsjerk was het eerdere kunstwerk van David van Kampen weggehaald, en had Gytsjerk geen kunstwerk meer. Dit nieuwe initiatief vanuit het dorp kreeg bijval van de gemeente Tytsjerksteradiel. Het kunstwerk en de grote belangstelling geeft aan dat de behoefte aan maatschappelijke verbinding groot is. Voor veel aanwezigen was het tevens een weerzien en daarmee ook een vorm van hernieuwde verbinding.

Vooraf gaf Oene van der Veen een korte toelichting op het beeld. Bij het ontwerp ervan was hij bedacht door de verbinding die vanuit, wat aanvankelijk Brouwer’s Akkordeonclub heette, uitging. Men was met elkaar verbonden en gesloten door het met elkaar muziek maken. Hij kwam op de gedachte voor het ontwerp door een foto uit 1943, ontstaan ​​Marten Brouwer geeft aan een kinderen, zittend op het gras met de ruggen tegen elkaar en de accordeon op de schoot.

In zijn openingswoord voor de onthulling bedankte Lucas Talsma, voorzitter van Doarpsbelang Gytsjerk de gemeente Tytsjerksteradiel, de Stichting Juckema – Siderius fonds, de Stichting Ole Brumm (voorheen Offringa-Hoekstra Stichting), het Van der Meer-Boerema fonds en de Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden en een groot aantal particulieren voor hun financiële bijdrage aan de totstandkoming van het beeld.

Bij het kunstwerk is ook een koperen plaquette met daarbij informatie over het kunstwerk, met een QR-code naar links met nadere informatie over het kunstwerk en het Brouwer’s Akkordeonorkest.

De onthulling werd muzikaal begeleid door het Brouwer’s Akkordeonorkest (voortgekomen uit het Schoolorkest van Brouwer’s muziekschool van weleer), dat een aantal stukken speelde uit eigen repertoire.

bouwhuisontwerp

Next Post

Zo maak je een hotel en drinkplaats voor vlinders, bijen en andere insecten

Tue May 24 , 2022
Bijen- en vlinderhotel Hier heb je nodig: douglashout (onbehandeld) 1,6 mm dik schroeven boormachine multi tool schuurpapier zaag Takjes en bladeren Zagen Stap 1: Zaag uit het douglashout een onder-, boven-, achter-, voor- en meenemen en een dakje. De verhoudingen zie je in de afbeelding hieronder. Stap 2: Schuur dan […]