Binnenkijken bij Eline en Gertjan in Westenholte: ‘De meeste accessoires heb ik zelf gemaakt’

Eline (37) en Gertjan (44) Bijzet wonen aan de Westenholterweg in de wijk Westenholte te Zwolle. Hun gezellige huurhuis is aangekleed met unieke woonaccessoires. De kussens, bijzondere lampen en wollen dekens zijn allemaal zelf gemaakt en gehaakt door Eline. “Ik ben gek op turkoois.” Wij nemen een gedrag!

Eline betrok vijf jaar geleden het Zwolse huurhuis. In 2018, een jaar later, is Gertjan bij haar ingetrokken. Het stel komt hier niet vandaan. “We zijn import”, lachen ze. Eline is geboren in Enschede, daarna een tijdje in Deventer en belandde uiteindelijk in Zwolle. Gertjan is een deel van zijn leven in het buitenland ontworpen. Sinds 2008 woont hij in Zwolle. “Ik ben hier blijven hangen. Ik had al op zoveel plekken gewoond, maar van Zwolle wilde ik wel mijn thuis maken.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Een tuin van 20 meter diep

Eline stuitte op de huurwoning via de Woningzoeker. “Ik was al ongeveer zes jaar ingeschreven, toen ik bovenaan de lijst kwam te staan.” Eline had weinig eisen, maar een grote tuin prei haar wel fijn. En die wens is uitgekomen. “De tuin is meer dan twintig meter diep.”

Van Eline en Gertjan ook van tuinieren houden? “Niet per se”, lachen ze. “Maar ik ben wel echt een buitenmens, dus zo’n grote tuin is fantastisch”, zegt Gertjan. “Voorin hebben we schaduw en achterin zon. Je kunt altijd kiezen, dat is een luxe”, Eline toe.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Een van de eerste straten van Westenholte

Het huis is in de jaren vijftig van zestig gebouwd. Een vrij stuk Westenholte. “Onze buurmannen zijn hier geleerd en vertelden dat dit huis vroeger was omringd door welanden en een sloot. Hier is de wijk letterlijk ontstaan. Dit was een van de eerste straten in Westenholte”, vertelt Gertjan.

Behangen en schilderen

Het stel deed geen grote verbouwingen aan het huurhuis, maar ze knapten het wel op met een nieuw behangetje en een likje verf. “De vloer beneden konden we overnemen van de vorige eigenaren. Boven en in de gang ligt hergebruikt laminaat uit het vorige appartement van Eline. Dat hebben we gewoon gerecycled. We vonden het zonde om weg te gooien”, vertelt het stel.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gek op turkoois

Qua inrichting van de woning mocht Eline losgaan. “Ik vind haar stijl heel mooi, dus ik bemoei me er verder niet mee”, lacht Gertjan. Veel items in huis maakten Eline zelf van ze op Marktplaats. De klepbank in het eetgedeelte en het turquoise dressoir zijn voorbeelden van tweedehandspareltjes. “Het dressoir was donkerbruin, maar ik heb het gepimpt met een lik verf. Dat is een goede tip voor iedereen die een uniek meubelstuk in huis wil.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Zelfgehaakt

De kleur turquoise komt ook in de kussens, dekens en poef terug. “Ik ben gek op die kleur”, vertelt Eline. De accessoires heeft Eline zelf ontworpen en gehaakt. “Ik maak mijn eigen haakpatronen. Ik leerde het van mijn moeder en in mijn studententijd begon ik al met haken. Toen ik ergens ergens een kussentje kocht met een gaaf patroon, denk ik: dat moet ik zelf ook kunnen!” bereid Eline haar patronen via Instagram.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Indebuurt Zwolle.

Eline vertelt dat er veel verschillende haaktechnieken zijn. “Je kunt er zoveel kanten mee op. Van knuffels en kussens tot dekens en onderzetters.” Hoe lang haakt Eline over een kussen? “Van het bedenken tot het uitgaven het wel een paar maanden.”

Een bijzondere lamp

De heldere, staande lamp in de hoek van de woonkamer heeft een bijzonder verhaal. “Dit is van mijn oma geweest. Hij had een donkerbruine, houten standaard, maar die heb ik gepimpt met een witte verf. Bij de kringloop kocht ik een lampenkap, waarvan ik de stoffelijke maar het ijzerdraad bewaarde. Hieromheen haakte ik een eigen lampenkap.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

‘Ooit willen we wat kopen’

Hebben Eline en Gertjan nog plannen voor het huis? “Boven proberen we een paar werkplekken te creëren en we willen wat meer spullen wegdoen.” Voorlopig blijft het stel in het huurhuis wonen, ook al hebben ze toekomstige om te gaan kopen. “Maar dat is in deze huizenmarkt niet te doen. We hebben hier een lekker plekje, dus we blijven nog wel even.”

Hoe woon jij?

Lijkt het jou leuk om ons jouw huis te laten zien? Natuurlijk komen wij dan langs! Stuur ons zelfs een berichtje en vertel kort iets over je woonsituatie. Wie weet staan ​​wij dan vooruit bij jou op de stoep!

Lees ook: