Column Vincent Cantrijn – Gewenst

Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Gewenst

Vorige week schreef ik dat het college van B & W van Nijmegen het bouwplan op de locatie van de Batava Boterfabriek na jaren soebatten had aangepast aan de eisen van de buurt. Een andere architectuur, dakterrassen geschrapt en half parkeren. Precies zoals de buurt dat wenst. Dat klinkt verontrustte bewoners van het Veenhofje in Wijchen als muziek in de oren. Zij zien nieuwbouw in drie lagen voor 54 dementerende ouderen op een groot grasveld in hun buurt totaal niet zitten. Ze zijn volgens eigen zegge absoluut geen nimby’s, maar hebben wel andere ideeën over de uitvoering. Daarom hebben ze een eigen plan gemaakt met slechts 18 appartementen in twee lagen (sic). Volgens de kritisch meedenkende buurtbewoners doen ze dit uit met de nieuwe bewoners. Die zullen zich op deze manier niet zo weggestopt voelen in hun appartement. Hun idee is aan wethouder Geert Gerrits.

Bouwplannen aanpassen aan de eisen van de buurt is volgens prof. Haarsma van de TU Delft een ramp voor de opleiding Bouwkunde. “Waarom zou iemand nog voor architect of stedenbouwer gaan studeren als zijn van haar ontwerp bij een beetje tegenwind uit de buurt door de politiek wordt aangepast? Op deze manier kan iedereen wel wat met legoblokjes spelen om de deskundige uit te hangen.” Arthur Boelens, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Leden van een Commissie Beeldkwaliteit, ziet deze ontwikkeling ook met lede ogen aan. “Als deze trend zich doorzet kunnen commissies Beeldkwaliteit kan goed worden gemaakt. Want wat is de meerwaarde dan nog als het laatste woord bij de buurt ligt?” Martin-Paul Neys, voorzitter van het Architectuurcentrum Nijmegen, is minder pessimistisch. Hij ziet nieuwe kansen: “We hebben de workshop ‘Bouw je eigenkamerhuis’ verzorgd voor leerlingen van basisscholen. Gezien de huidige participatietrend starten we een nieuwe workshop voor volwassenen: ‘Ontwerp het door jou toekomstige huis voor je toekomstige buurman’.”

De afgelopen week sinds Noël Vergunst Hof van Holland een scheepsbouwput met het snelste bouwtempo het bestaan ​​van de Waalsprong. Bestuurskundige Anneke Kleinpenning vindt dit een zeer kwalijke zaak. “Zo kan er geen inspraak plaatsvinden over het huis van de nieuwe buurtbewoners. Straks zit iedereen tegen een huis of appartement aan te kijken waar ze niks over mogen zegen. Dat lijkt nergens op qua draagvlak. De lichamelijke problemen zich opstapelen. Ontwikkel pas een fase als de woningen ernaast al bewoond zijn. Dan tackel je dit probleem aan de voorkant.” Influencer Marieke den Dungen is nog sterker: “Dat buurtbewoners bepalen hoe iemand mag gaan wonen juich ik enorme toe vanwege het verrassingselement. De tijd van een woning uit een catalogus is zó 20e eeuw. Wat is er spannender dan huis kopen waarvan je pas weet hoe het eruit ziet als de buurt het heeft goedgekeurd?”

Filosoof en kandidaat Denker des Vaderlands Tjerk Wiersma koos voor een prachtige uitsmijter: “In essentie gaat het om het welzijn van het huis van het appartement. Van het nu gewenst is door de bewoner van door de buurt maakt niet uit. Het voelt zich gewenst.”

Vincent Cantrijn

bouwhuisontwerp

Next Post

Koopwijzer: occasion Fisker Karma

Mon May 30 , 2022
De Fisker Karma is een excentrieke plug-in hybride sportlimousine. Wat als je een exemplaar wilt kopen? De uitstraling en prestaties van een sportauto, de luxe van een limousine en de uitstoot van een hybride. Met zijn hybride aandrijflijn met range-extender, zijn vormende vormen en ecologisch verantwoorde interieur was de Fisker […]