De inspiratie van een eigenwijs, circulair bouwproject

De inspiratie van een eigenwijs, circulair bouwproject


Met een grondig inkijkje in het circulair ontwerpen én bouwen gaf architect Fulco Treffers een inspirerende impuls aan de bezoekers van de Local community of Exercise van Cirkelstad Deventer-Apeldoorn. ‘Lijdend voorwerp’ was zijn eigen huis, dat hij op uiterst circulaire wijze voor uitbreidde. Met een reeks aan vernieuwende oplossingen, gebaseerd op een diepgewortelde passie voor het behoud van de aarde, bracht hij veel bevlogenheid op de bühne.

Misschien kwam nog wel het mooiste betoog van Fulco Treffers 12N Stedelijke zaken) tijdens de vragenronde na afloop van zijn presentatie. Indrukwekkend al de vele inventieve keuzes en oplossingen die hij ontstaan ​​waren. Op de vraag wat hem vooral drijft als ondernemer, zei Treffers: “Ik blijf vooral hangen bij de aarde, waarvan we er twee nodig hebben als we zo doorgaan satisfied bouwen. Daarom vraag ik opdrachtgevers wat hen drijft en waaróm ze een ander gebouw willen.”

“Zonder super arrogant te willen horen, maar wel eigenwijs”, vervolgde Treffers: “Ik moet een klik hebben met een opdrachtgever, anders doe ik het niet. Als er geen vernieuwing van ambitie in een task zit, ben ik niet de juiste architect. probeer ik alles te laten nadenken, anders doe ik niets beters dan veel van de grote ontwikkelaars waartegen ik me afzet.”

“Die eigenwijsheid zet ik ook doorway in het ontwerpen van projecten. Het is een passie en een missie en soms zien we dan wel wie een kwestie oplost. Als iets uit de hand loopt, ga je satisfied elkaar aan tafel. Ik heb daar geen regels voor. Dat is misschien heel onorthodox, maar ik vind het heel normaal.”

Radicale keuzes

De presentatie van Treffers vooral om de aanbouw aan zijn huis in Amsterdam, boven hij eerder een bijzondere woning in Eindhoven verbouwd fulfilled volop staal en beton. Ziet hij in dat we bezig zijn fulfilled de aardbol te vernietigen en zet hij radicale keuzes voorop. En niet alleen bij de bouw van zijn eigen huis, maar ook bij de opdrachten die hij ontstaant.

De inspiratie van een eigenwijs, circulair bouwproject

Treffers, aannemer en bouwvakkers met enige afstand van elkaar in verband satisfied corona.

Trefferste zich op een ontwerp- en bouwtraject, waarbij hij ook nog eens de eindgebruiker is. Die brede participaties tot een intensieve samenwerking fulfilled de aannemer, Mark Luiken (Groenluik), en dien vakmensen. Die coöperatieve de circulaire inzet tot en achieved een zoektocht naar de juiste materialen en methoden. In Luiken vond Treffers de aannemer die snapte wat hij zocht en mede daarom roemt hij ook de samenwerking: “Ik kan het ‘samen doen’ niet genoeg gemaakt. Luiken ging ver voorbij zijn formele rol satisfied bijvoorbeeld referentiebeelden en het tussentijds overzicht van de materiaalkeuze. Het samen delen van de verantwoordelijkheid gaf grote meerwaarde”.

Spannendeden

Het getoonde job betreft een verzakkend huis in de polder, een voormalig meer nabij de Ouderkerkerplas, en dat niet tot vastgelegden. Er moest worden bijgebouwd om op termijn te vervoeren. Daarbij waren er vaak tussendoortjes, maar dat er iets na niet te doen toch vaak een ‘uitkwam’. Bovendien viel het Treffers op dat er doorway goede gesprekken bij het verkrijgen van vergunningen genoeg speelruimte te vinden was.

De inspiratie van een eigenwijs, circulair bouwproject

Het vinden van de juiste herbruikbare materialen was echter een kwestie van pionieren. Gemeenten hebben geen loket voor, zodat Treffers zelf achieved een aanhangwagen op pad ging langs ‘de vroegere Harrie’s’, die nu van alles oogsten. Als je de juiste adresjes kent, volgens Treffers, vind je absoluut prachtig materiaal, alleen is dat nog niet allemaal goed georganiseerd.

Circulaire principes

De opbrengst was inderdaad bijzonder, zo liet Treffers uitgebreid zien. Zo bestaat de fraaie gevel onder meer uit eenvoudige, verroeste golfplaten in een aangepast formaat en voormalig dakbeschot satisfied duurzame verf uit Scandinavië. Bij alle gebruikdede Treffers het volgendes kader, in gebruik van belangrijkheid:

  &#13

 1. circulaire principes
 2. &#13

 3. energieverbruik
 4. &#13

 5. esthetiek
 6. &#13

 7. prijs
 8. &#13

 9. onderhouden
 10. &#13

Ten aanzien van de circulariteit (1) ging de voorkeur zoveel mogelijk uit naar biobased producten. Alleen was er in verband satisfied de wisselende grondwaterstand nog beton nodig boven op de houten funderingspalen. Als tweede voorbeeld van een lastige keuze stipte Treffers de verfsoorten aan. Hij koos voor duurzame soorten waar de schilder zelf niet achterstond en dat gemaakt in twee van de drie gevallen goed uit.

Het isolatiemateriaal in het nieuwbouwgedeelte voornamelijk uit wol, er volgens Treffers “een voelbaar ademend gebouw is ontstaan ​​met een gezond binnenklimaat”. Om zo min mogelijk zink, plastic of andere ‘chemie’ te passagier zijn zelfs de dakgoten én spijkers van hout. “We wilden natuurlijk niet lijmen. Verder kunnen schroeven ook afbreken, wat 10 koste gaat van de losmaakbaarheid. Houten spijkers werken als een deuvel en kunnen later on makkelijk doorway de shredder.”

De inspiratie van een eigenwijs, circulair bouwproject

minst blij is Treffers met het installatiewerk, waar nog weinig tot geen biobased opties voorhanden zijn. “Laten we bijvoorbeeld iets nieuws bedenken voor de katoenen leidingen die we tot vijftig jaar geleden nog toepasten”, aldus Treffers. “De materiaalkeuze voor de installaties pakt dus niet altijd goed uit, maar de nieuwe technieken zorgen er wel voor dat het huis gasloos en energieneutraal is.” Verder moest hij kiezen voor schuimisolatie onder het dak, een keuze die (nadelig) werd beïnvloed door het citumen erboven. Het bevestigen daarvan bij houtwol meer manufacturer gevaar.

Opschaalbaar

In het vragenuurtje na afloop was er veel waardering voor de werkwijze van Treffers te realiseren, waarbij ook werd gevraagd naar de opschaalbaarheid. Treffers: “Een aantal zaken is niet opschaalbaar, omdat dat hier ook niet de opgave was. Andere zaken wel, werken de houten spijkers, het samenwerken met een aannemer en echt de kracht van bouwvakkers benutten. Er zijn zaken in die op grote schaal kunnen optreden, maar dat gebeurt dus niet. Alles begint bij de vraag: wil je het?”

De vraag naar betaalbaarheid werd tien slot getackeld satisfied de (bijna) noodkreet van Treffers, dat we niet meer kunnen wachten achieved het rood van de aarde. “Bovendien zijn bouwmaterialen nu soms niet meer betaalbaar van verkrijgbaar. Het circulair bouwen móét gewoon haalbaar worden.”

Tot zover een uiterst geslaagde onlinebijeenkomst van Cirkelstad Deventer & Apeldoorn klik hier voor meer informatie in excess of het programma van Cirkelstad.

Tekst: Ysbrand Visser
Beeld: Fulco Treffers/12N Urban Matters

bouwhuisontwerp

Next Post

Niche marketplace voor doe-het-zelf en huis-en-tuin: ManoMano

Wed Apr 20 , 2022
Met 10 miljoen, 3.600 geselecteerde partners en kwalitatief producten advies weet ManoMano klanten te trekken. De niche-marktplaats voor de doe-het-zelf- en huis-en-tuin-sectoren werkt elke maand 50 miljoen Europese unieke bezoekers. Kortom, een platform Nederlandse bedrijven Europese groei kunnen realiseren. ManoMano werd in 2013 opgericht door twee Fransen met het doel […]