De MUG op spoed van AZ Sint-Lucas in Gent

Helden van Hier: De MUG bij spoeddienst van het AZ Sint Lucas in Gent. Eén jaar lang ging een cameraploeg mee met de spoedartsen en verpleegkundigen op de plaatsen waar het noodlot toesloeg. Helden van Hier: De MUG bij AZ Sint Lucas is te kijken vanaf woensdag 11 mei om 20.35 uur bij VTM.

Niet jouw ding? Ontdek dan meer kijktips op Guidincwaar het aanbod van diverse streamingdiensten wordt samen gebracht.

Helden van Hier: De Mug

In de nieuwe reeks Helden van Hier: De MUG krijgt de kijkers een unieke blik achter de schermen van het AZ Sint-Lucas in Gent. Eén jaar lang ging een cameraploeg mee met de spoedartsen en verpleegkundigen. Waar ze zoal kwamen? Denk aan een verkeersongeval op een drukke autostrade, een werkongeval in een grote fabriek of een plots orgaanfalen bij een patiënt thuis. De adrenaline van interventie vanuit het perspectief van de elke interventie is voelbaar tot in de huiskamer.

Helden van Hier: De Mug bij AZ Sint-Lucas

Het team van artsen en verpleegkundigen van AZ Sint-Lucas Gent dat werd verrassend jong, maar uiterst precies en professioneel. Elk persoon is uniek. Zo is er arts David, die naast zijn fulltime baan als MUG-arts ook zijn eigen bier op de markt heeft. Of Soufia, een arts-specialist in opleiding die een punt achter haar professionele danscarrière en terug achter de schoolbankenkroop om spoedarts te worden geplaatst.

Spoedarts Soufia

“MUG-ritten zijn voor mij belangrijke zaken van twee zaken”, vertelt spoedarts Soufia. “Ten eerste voel ik me nogal snel claustrofobisch en opgesloten. Met de MUG naar buiten, dan denk ik meteen ‘Oh, da’s een leuke dag.’ Ten tweede kom je tijdens de MUG-geschreven toe aan een compleet andere soort gesprekken met de verpleegkundige. We zeggen altijd ‘Wat in de MUG staat, blijft in de MUG.’”

AZ Sint-Lucas Gent

Het iconische ziekenhuis ligt in hartje Gent op een steenworp van het Gravensteen en één van de grootste en drukste spoedafdelingen van het land met zo’n 42.000 patiënten per jaar. De MUG-dienst van het AZ Sint-Lucas, in associatie met het AZ Jan Palfijn, bedient een omvangrijk gebied van Gent centrum tot aan de Nederlandse grens in Zelzate. Met een product van 9 oproepen per dag is een team dagelijkse medische hulp op locatie te bieden.

Helden van Hier: De Mug kijken

Wil je Helden van Hier: De mok kijken? Dat kan vanaf woensdag 11 mei iedere woensdagavond om 20.35 uur op VTM. De afleveringen zijn terug te kijken op VTM. Het eerste seizoen van Helden van Hier: De MUG is in Nederland terug te kijken op Videoland. Seizoen 1 en 2 van Helden van Hier: De MUG – die opgenomen werd in ZNA Stuivenberg – is ook terug te kijken op VTM Go. Dit is mogelijk vanuit België én Nederland. Krijg je een melding dat je niet vanuit buiten België kunt kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding.

Meer over de inhoud van de aflevering van Helden van Hier: De mok bij AZ Sint-Lucas ziekenhuis in Gent lees je hieronder (met de nieuwste aflevering bovenaan).

Ongeluk MUG-team

In de derde aflevering van Helden van Hier: De MUG zien we dat de helden van de spoeddienst zelf in een ongeluk verwikkeld krijgen. Wanneer spoedarts Orfa en verpleegkundige Sofie uitrukken na een oproep, knallen ze frontaal uit een auto die uit een zijstraat komt… Het MUG-team heeft ook de handen vol met andere interventies. De Gentse haven staat bij hen bekend als een echte hotspot voor ongevallen. Het team rukt uit voor een man die gekneld zit tussen een heftruck en een opslagrek. Hij houdt het bewustzijn en een zware druk op zijn borstkas en rug. Een jongeman ging overkop met zijn brommer en kwam daarbij lelijk ten val. Zijn geweest doet erg veel pijn, dus het MUG-team besliste om het in te spalken en hem naar het Sint-Lucas ziekenhuis te brengen. En aan de Carrefour van Mariakerke kreeg een man een hartinfarct. Zal hij er komen?

Aflevering 2 De MUG

In de tweede aflevering van Helden van Hier: De MUG rukt het MUG-team uit voor een man wiens schouder uit de kom ging. De schouder ter plaatse terugplaatsen is geen makkelijke klus, want de man is erg tolerant voor de verdoving. Wanneer beslist wordt om hem over te brengen naar het ziekenhuis, moet het team de man eerst nog uit het raam zien te krijgen. En wordt zelfs de hulp van de Gentse brandweerlieden…

Sportongelukken

In het recreatiedomein Blaarmeersen viel een jongeman van zijn skateboard. Het MUG-team ontdekt al snel dat hij zijn pols daarbij brak. Ook komt er een meisje de spoed binnen die bij het basketballen viel op haar hoofd. Ze wordt snel doorgestuurd voor een CT-scan. In de reis vertrekt het MUG-team wat later met een open koffer, hun materiaal uit de wagen viel. Snel snel ophalen en weer verdergaan, want de tijd dringt…

Aflevering 1

Het MUG-team wordt uitgestuurd naar de speelplaats van een middelbare school waar een jongen het uitschreeuwt van de pijn na een valpartij. Voor spoedarts in opleiding Soufia uit Gent, in een vorig leven nog professioneel salsadanseres, is het alweer een kans om extra ervaring op te doen ze vooruit te studeren. Wat later is het vakmanschap op de proef gesteld wanneer ze echt wordt gemaakt met een man die plots wegzakt en gereanimeerd moet worden.

Te veel pintjes…

Op de spoeddienst zien de dokters en de verplegers het hele spectrum van de geneeskunde. Zo wordt de MUG advertenties voor een man die zijn bewustzijn in de wagen op een overzetboot. Bij nader inzien dat de man te veel pintjes dronk na het werk en waardoor zelfs uit was. Het is dezelfde man die het MUG-team eerder op de week toen hij in ademnood was.

reanimatie

Maar het werk van het MUG-team gaat ook verder dan louter het stellen van medische handelingen in gerealiseerde. Dat blijkt uit wanneer er troost is gegeven aan een totaal optredderde man waarvan de afgeleide wordt naar het ziekenhuis. “Als je ziet dat iemand er goed is uitgekomen, word je euforisch. Want dan heeft die persoon een tweede kans gehad. Maar ook zijn familie en vrienden hebben een tweede kans gehad. Voor mij is het gevoel van euforie veel groter dan op het moment van een reanimatie zelf”, vertelt Soufia.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (zodat je ook tv over de grens kunt kijken), Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen – gelden ook voor proefversie Amazon Prime-video en de Videokanalen).

11 mei 2022 /

Tips

bouwhuisontwerp

Next Post

Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022 gepresenteerd

Thu May 26 , 2022
Dinsdag is het Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022 geeft. De cover van het jaarboek wordt deze keer gesierd door de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer in Den Haag, een ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven. Het is de eerste keer dat een project van dit bureau de omslag van het […]