Een nieuwe kijk op mistkenmerken in een post-pandemische wereld

mist kenmerk dilworth plaza

Bekroond Dilworth Park Plaza-project; Philadelphia, Pennsylvania – Foto met dank aan Koolfog, Inc.

De gezondheid van onze planeet en de landschappen die we op haar aarde bouwen, zijn al lang onderwerp van discussie over duurzaamheid, natuurbehoud en milieu-impact. COVID-19 heeft de manier waarop we naar onze omgeving kijken en ermee omgaan snel versneld, en de pandemie heeft tot nadenken geleid over hoe we openbare ruimtes kunnen ontwerpen met water- en mistkenmerken waar de samenleving in de toekomst van kan profiteren.

Deze pandemie heeft ons sociale gedrag uitgedaagd, omdat we ons moesten isoleren en sociale afstand moesten nemen. Het vinden van open ruimte, vooral in stedelijke omgevingen, is van fundamenteel belang geworden om een ​​balans te vinden voor het koesteren van zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Hoewel het verkennen van de buitenlucht wordt aangemoedigd voor lichaamsbeweging en frisse lucht, kunnen we de menselijke behoefte aan verbinding met de natuur en haar elementen niet over het hoofd zien als een essentieel onderdeel van ons psychologisch welzijn.

mistfunctie jardin aga khan

Jardin Aga Khan (Aga Kahn-tuin); Alberta, Canada – Foto met dank aan Koolfog, Inc.

Post-pandemische landschapsarchitectuur en innovatie

De beroemde landschapsontwerper van Central Park, Frederick Law Olmsted, zag deze zelfde behoefte na die van New York City cholera volksgezondheidscrisis. “Hij pleitte voor de helende krachten van parken, waarvan hij geloofde dat ze konden fungeren als stedelijke longen als ‘uitlaten voor vervuilde lucht en inlaten voor zuivere lucht’.” Het resultaat, een virtueel “groen” eiland met grote open ruimtes, bomen, weelderig gebladerte , met gras begroeide heuvels, vijvers, wandelpaden, bruggen en waterpartijen midden in het betonlandschap van de stad. Tegenwoordig blijft Central Park een toevluchtsoord voor stedelingen en wordt het door velen beschouwd als het hart van de stad.

Op een vergelijkbare manier heeft 2020 onze collectieve aandacht gericht op hoe onze infrastructuur en buitenomgevingen kunnen worden ontworpen om de doelstellingen van de volksgezondheid te waarborgen, wat een alomvattende aanpak vereist die de beste ontwerppraktijken en -principes combineert met innovatie en verbeeldingskracht.

Veerkracht van de volksgezondheid is een veelzijdige uitdaging die van invloed is op fundamentele problemen op het gebied van gezondheidszorg, milieu, economie en management. Volgens Robert Mikula, OALA, CSLA, ASLA; Directeur Creative Design & Landschapsarchitect, Crystal Fountains

“Deze dingen sluiten elkaar niet uit. Veerkracht van de volksgezondheid vereist ons vermogen om te zoeken naar manieren om ons aan te passen aan een “nieuwe norm” zonder het mentale en fysieke welzijn, duurzaamheid, natuurbehoud en best practices in gevaar te brengen. In de toekomst moeten we anders gaan denken over openbare waterpartijen. Ze kunnen zowel een praktisch doel dienen als amusement.”

Place Des Canotiers; Quebec City, Canada – Fotografie door Daoust Lestage

“Fonteinen zijn absoluut goed voor de ziel” – Robert Mikula

Historisch gezien werden fonteinen en aquaducten geïntroduceerd in steden die niet direct in de buurt van een grote watermassa lagen, en later evolueerden ze naar decoratieve elementen die werden gecreëerd om mensen, plaatsen en evenementen te eren in verzamelgebieden zoals openbare pleinen en parken.

Studies tonen aan dat met name het waterelement niet alleen als een “levensbron” wordt beschouwd, maar ook een aanzienlijke invloed heeft op de psyche. Het is bekend dat de witte ruis die door zijn beweging wordt gegenereerd, kalmeert, terwijl de algemene kenmerken van water als gewichtloos worden beschouwd. De ruimtelijke en visuele effecten van vernevelingssystemen versterken niet alleen de waterpartijen, maar zorgen ook voor verkoeling van de omliggende ruimtes, terwijl ze kijkers meeslepen in een verbindende ervaring. Mikula is het daarmee eens: “Ik denk dat water in de openbare ruimte belangrijk is voor de collectieve psychologie van samenlevingen. Water is relatief ten opzichte van de tijd. Het is altijd ontroerend en tegelijkertijd fascinerend. Water is niet stil, dus het stelt ons in staat om ergens op te focussen, te contempleren, te genieten van de eenvoud ervan. Ik denk ook dat water een ‘speelse’ factor heeft. Wij, als ontwerpers van fonteinspecialisten, zijn altijd op zoek naar de details van de fontein, maar als je kijkt hoe mensen met water omgaan, is er zo’n waardering voor de pure magie ervan. Kinderen springen op en neer op een scrim-element of spetteren in een fontein terwijl volwassenen hun ogen sluiten om de omringende schone lucht in te ademen of met hun handen in de lucht zwaaien om een ​​mistwolk vast te leggen…fonteinen zijn absoluut goed voor de ziel.

Het ontwerp van waterpartijen bevorderen met een doel

Mikula heeft het grootste deel van zijn carrière als landschapsarchitect besteed aan het ontwerpen en creëren van waterparken, waterpartijen en waterattracties. Zoals hij het zegt: “water is nogal sexy. Mensen zijn erg geïnteresseerd in het opnemen van water in hun plannen.” Maar als we naar de toekomst kijken, heeft Mikula verder het belang van ontwerp geschetst voor hoe water een element kan zijn voor het bevorderen van de volksgezondheid:

Gebruik waterelementen om ruimtes opnieuw in te richten

Waterelementen kunnen decentraal worden ingezet om mensen uit elkaar te houden. In plaats van één centraal element, is de waterpartij ontworpen om de ruimte op te splitsen in kleinere ruimtes, zodat bijeenkomsten van meer dan 50 personen soms worden ontmoedigd. Misschien wordt dit alleen geactiveerd tijdens periodes van beperking. Computerprogramma’s kunnen ook waterroosters met verschillende configuraties creëren en de waterstroom regelen om menigten veilig te laten samenkomen.

Jardin Aga Khan (Aga Kahn-tuin); Alberta, Canada – Foto met dank aan Koolfog, Inc.

Duurzame praktijken promoten
Behoud en ecologische duurzaamheid ontwerppraktijken kunnen essentieel zijn. Waterpartijen kunnen speciale bronnen zijn voor de behandeling van gemeentelijk water door regenwater op te vangen en wanneer het wordt afgevoerd, wordt het in theorie behandeld en gaat het terug naar het gemeentelijk systeem. Dit vereist een gesloten lus (waterbehandeling) systeem, dat letterlijk drinkwater uit de stadsvoorziening haalt en dat rechtstreeks door de fonteinstralen laat lopen zodat het wegloopt. Het vereist geen chemisch behandelingssysteem, geen pompen en bespaart infrastructuurkosten.

Waterkwaliteit behouden
Voeg nabijheidssensoren, impact op afstand, bedieningselementen toe en promoot minder directe aanraking via geautomatiseerde systemen voor bewaking op afstand. Naast het waarborgen van de volksgezondheid, zal technologie zorgen voor snelle reacties op negatieve watergebeurtenissen zoals waterverontreiniging. Om de sanitaire vereisten te verbeteren, kunnen goed ontworpen en onderhouden fonteinen met gesloten lus mogelijk dienen als ontsmettingsmiddel. De functie zou bijvoorbeeld een interactieve dekstijl kunnen bevatten die, wanneer geactiveerd, de omliggende harde ondergrond van de openbare ruimte zou kunnen ontsmetten voordat de werkzaamheden elke dag beginnen. Als er zich een bepaalde volksgezondheidscrisis zou voordoen, zou een gesloten systeem binnen zo’n waterpartij ook een speciale waterbehandeling hebben.

Beperk de economische impact
Implementeer slimme programma’s die elke functie kunnen koppelen aan een water- en stroommeetsysteem. Dit kan helpen bij het beheren en beheersen van kosten die verband houden met operaties. Er moet worden overwogen om sensoren en klokken op lagere stroomsnelheden te laten draaien wanneer de kans kleiner is dat bezoekers aanwezig zijn.

mistfunctie Cleveland Medical Center

CMC Cleveland Medisch Centrum; Cleveland, Ohio – Fotografie door Virginia Burt

Onderzoek naar alternatieven voor het reinigen van het milieu

Het opnemen van mistelementen in landschappen en waterpartijen kan microklimaten veranderen en positieve gevolgen hebben voor een schonere omgeving. Het bewijzen van het idee dat mistdeeltjes helpen bij het beheersen van ziekteverwekkers in de lucht, vergelijkbaar met stofbeheersing, zullen sleutelfactoren zijn bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Crystal Fountains heeft met Koolfog, Inc., maker en fabrikant van hogedrukmist- en mistsystemen, gewerkt aan verschillende projecten waarbij mist een visueel en ruimtelijk effect is. Er lijkt echter een consensus te bestaan ​​dat het concept van “luchtreiniging” de verdienste kan zijn bij het ontwikkelen van toekomstige oplossingen voor de volksgezondheid op milieugebied.

Bryan Roe, president van Koolfog, Inc, legt uit: “Net als regen, die tientallen tot honderden kleine aerosoldeeltjes kan aantrekken als het door de atmosfeer valt, kan een mistfunctie net zo effectief, mogelijk zelfs effectiever zijn in het vangen van ziekteverwekkers in de lucht. Mist wordt al gebruikt in stofbeheersingstoepassingen om stof te beheersen in werkomgevingen zoals afvaloverslagfaciliteiten, bouwplaatsen en productiefaciliteiten. Het is daarom waarschijnlijk dat de luchtreinigende eigenschappen van mist in een openbare ruimte niet alleen kunnen helpen bij directe contactoverdracht via ziekteverwekkers in druppels, maar ook bij indirecte overdracht via druppelkernen die kunnen worden opgevangen en naar de grond kunnen worden gebracht.”

Koolfog produceert miljoenen kleine mistdeeltjes van 1-100 μm die samenklonteren met deeltjes in de lucht om grotere deeltjes te vormen. Aangezien grotere deeltjes aanzienlijk sneller uit de lucht vallen dan kleinere deeltjes, heeft dit directe implicaties voor het verschaffen van een “luchtwassing”-doel in buitenruimten waar ademhalingsdruppeltjes in de lucht aanwezig zijn. Net zoals regendruppels de atmosfeer reinigen, zoals aangetoond in een studie uit 2015 door het Massachusetts Institute of Technology, Department of Earth, Atmospheric, and Planetary Sciences (Ardon-Dryer, K., Huang, Y.-W., en Cziczo, D. J )5 de coagulatie van waterdeeltjes kan worden geëxtrapoleerd om Koolfog’s potentieel voor het reinigen van de lucht van in de lucht zwevende ademhalingsdruppels te voorspellen.

Bisschop Ranch in het stadscentrum; San Ramon, Californië – Foto met dank aan Koolfog, Inc.

“De glinsterende vloeistof, gelaagd in een gestructureerde plas water, is aanwezig totdat het aan het einde van elk uur zachtjes wegloopt. Terwijl het water zich terugtrekt, verschijnt er mist voor een geprogrammeerde interactieve zintuiglijke ervaring die ongeveer 10 minuten duurt voordat de dunne laag water weer verschijnt. Het ontwerp van de scrim-functie heeft het potentieel om de omgeving te ‘schrobben’. –Bryan Roe

Mikula en zijn medewerkers bij Crystal Fountain hebben actief onderzoek gedaan naar de waarde van water voor een ruimtelijk microklimaat met betrekking tot luchtkwaliteit en hun team zal oplossingen blijven overwegen en onderzoek blijven doen om de potentiële netto positieve impact op stedelijke ruimten beter te begrijpen. Mikula legt uit: “Als waterornamentspecialisten willen we een leidende rol spelen bij het vinden van oplossingen voor de vele problemen die COVID-19 aan het licht heeft gebracht. Ons team werkt samen met belangrijke industriële partners om geschikte ontsmettingsmiddelen en sanitaire oplossingen te identificeren die milieuvriendelijk zijn maar gericht zijn op ziekteverwekkers zoals SARS-CoV-2 (COVID-19).

Bij het opnieuw bedenken van een toekomst na deze pandemie, moet landschapsontwerp proberen een evenwicht te creëren dat zowel de fysieke als de mentale gezondheid bevordert. Naast het bieden van een essentiële psychologische verbinding met de natuur, hebben waterelementen in de openbare ruimte het potentieel om bij te dragen aan de algehele gezondheidszorg van de samenleving door de nadruk te leggen op waterpartijen als een voordeel voor de volksgezondheid.

Over Robert Mikula
Als Director of Special Projects bij Crystal heeft Mikula, een geregistreerde landschapsarchitect, zich gericht op een breed scala aan spraakmakende internationale commerciële waterornamentprojecten over de hele wereld. Met meer dan 20 jaar ervaring in ontwerp en projectmanagement, heeft hij uitgebreide betrokkenheid bij het watervormingsproces, van conceptuele ontwikkeling en testen tot implementatie en inbedrijfstelling. Als zodanig heeft Mikkula toezicht gehouden op het ontwerp van watereffecten, architecturale waterstromen, architectuur van waterpartijen, waterverlichting en gespecialiseerde systeemontwerpen. Hij levert ook veelgevraagd bijdragen aan programma’s voor hoger onderwijs, opname van tijdschriftartikelen en gastsprekers.

Michelle Roe
Laatste berichten van Michelle Roe (alles zien)

Leave a Reply