Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022 gepresenteerd

Dinsdag is het Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022 geeft. De cover van het jaarboek wordt deze keer gesierd door de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer in Den Haag, een ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven. Het is de eerste keer dat een project van dit bureau de omslag van het jaarboek siert.

Enigszins verrassend is de keuze voor de tijdelijke huisvesting van de senaat in Huis Huguetan wel, na een jaar waarin meer in het oog springende projecten als Depot Boijmans van Beuningen en het Holocaust Namenmonument werden geopend. De keuze van de redactie is te verklaren vanuit de ondertitel die het jaarboek heeft meegekregen: Tijd om te praten.

De meeste projecten die in het jaarboek zijn opgenomen, vormen geen weerspiegeling van de huidige bouwpraktijk, schrijven de jaarboekredacteuren Teun van den Ende, Uri Gilad en Arna Mackic in het openingsessay. “De bouw stagneert door het gebrek aan bouwlocaties, de stikstofregels en de torenhoge materiaal- en arbeidskosten. Bij veel projecten in dit jaarboek uitgevoerd deze oefeningen geen rol”, aldus het trio.

Gesprek over architectuur aanjagen
Wel zijn de dertig projecten in het jaarboek geselecteerd omdat ze volgens de auteurs het gesprek over architectuur kunnen aanjagen. Hoewel Van den Ende, Gilad en Mackic een koerswijziging in de architectuurpraktijk naar prefabricatie en schonere manier van bouwen constateren, zien ze dat bij veel projecten voor een traditionele bouwmethoden wordt gekozen. De vraag is of een architect nog het verschil kan maken, heeft zijn macht beperkt is, schrijft de redactie.

“In de weerbarstige praktijk zijn vakmanschap, kennis van zaken, van noodzakelijke volharding en overtuigingskracht. Van welke eigenschappen bedienen architecten zich en wat levert dat op? En hoe kunnen opdrachtgevers, beleidsmakers, ontwikkelaars, aannemers en bewoners samen het verschil helpen maken?”

Uit de vele gesprekken die de redactie voor het jaarboek heeft gevoerd, bleek dat architecten deze ‘mogelijkmakers’ hard hebben. Het project dat de cover siert, is juist een voorbeeld van een ontwerpproces waarbij de architecten juist worden beperkt door de strikte regelgeving van hun opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf.

“Ze krijgt een kans aan het huis van de democratie te ontwerpen, dit politieke ontwerp kan onder invloed van de toeslagenaffaire en gebrek aan transparantie. Door de ontwerpopgave van de Eerste Kamer als decorbouw te benaderen, is het Happel Cornelisse Verhoeven Architecten goed bereikt met materialen en opstellingen die in een permanente situatie niet geaccepteerd worden”, aldus de jaarboekredactie.

Dit soort redactie volgens het thema van het Jaarboek. Het is tijd om te pratenvoor alle betrokken partijen.

Dertig projecten
Het Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022 (nai010 uitgevers, verkrijgbaar voor 39,95 euro) bevat zes essays en dertig projecten, waaronder:

– Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer, Den Haag – Happel Cornelisse Verhoeven
– Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam – MVRDV
– Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam – Studio Libeskind ism Rijnboutt
– Rechtbank Amsterdam – KAAN Architecten
– Haasje Over, Eindhoven – VMX Architecten
– Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer, Den Haag – Zecc Architecten
– Nationaal Monument Kamp Amerstfoort – Inbo
– Museum van Bommel van Dam, Venlo – BiermanHenket
– Amare, Den Haag – NOAHH ism JCAU en NL Architecten
– Vernieuwing ‘t Karregat, Eindhoven – architecten|en|en en stierferendirrix

bouwhuisontwerp

Next Post

Next125 herpositioneert zich voor de toekomst

Fri May 27 , 2022
Het internationale merk next125 herpositioneert zich voor een succesvolle toekomst. Na de onthulling van nieuwe logo, de nieuwe typografie en iconografie wil next125 de nieuwe ‘look’ nu tot leven te brengen met een visuele reclamecampagne. Een merk komt tot leven door de mensen die het ontwerpen, inspireren en ervaren: de […]