Je huis opfrissen? Met deze tien kleine projecten verhoog je de waarde van je woning

Schilder je binnendeuren, fris je massief houten vloer op, en zo zijn er nog wel wat klussen je zelf kan aanzetten en die je huis beginnen opwaarderen. Expert Joris Quintens, coördinator van de technische opleidingen in CVO De Verdieping in Heusden-Zolder en cursusgever van ‘Klussen voor beginners’ legt uit welke budgettaire projecten je gemakkelijk zelf kan aankoppelen. “Er zijn tientallen kleine of iets grotere make-overs die je kan doen om de kwaliteit van het esthetische aspect van je woning te verbeteren. Een goede tip is volgens mij sowieso dat je geen schrik moet hebben om je woning een persoonlijke toets te geven. Wat jij leuk vindt, zal ook bij gelijkgezinden in de smaak vallen, resulteren je woning ook aantrekkelijker en dus waardevolr wordt.”

10 voorbeelden van projecten die je zelf kan

1. Schilder je binnendeuren

© Shutterstock

“Je deuren nemen een prominente plaats in je woning, door met kleuren te spelen kun je gemakkelijk een nieuwe ‘feel’ creëren die een impact heeft op de eerste indruk van je woning. Een eenvoudig laagje verf kan een wereld van verschil maken.”

2. Fris je tuinpad en terrassen op

© Shutterstock

“Van je paden nu in klinkers, tegels van natuursteen zijn uitgevoerd: je tuinpad en verharde buitenruimtes bepalen de beleving van je buitenruimte en tuin. Fris met een hoge reiniger je terras en verharde ruimtes eens op. Zo krijg je al snel dat nieuwe gevoel en vermijden je ook dat mos of onkruid zich tussen de voegen nestelen. Bij klinkers kan je na reiniging best ook weer opvoegen, of beter inborstelen, met vloeibaar wit zand.”

3. Creëer een accentmuur

© Shutterstock

“Door op een welgekozen muur in de woonkamer, keuken of slaapkamer een heldere, gewaagde kleur van een bijzonder behangpapier aan te brengen, kan je het hele van deze ruimte veranderen. Het grote voordeel is dat je met een minimale impact, die niet al te duur is, een grote verandering teweeg kan brengen.”

4. Fris je massief houten vloeren en meubilair op

© Shutterstock

“Heb je een parketvloer, of heb je veel massief houten meubels in je woning, dan kan een laagje wax of olie wonderen doen. Door je vloeren, houten meubels en stappen een onderhoudsje te geven, liefst zelfs jaarlijks, je ze mooi glanzend en gezond. Bij de vakhandelaar vind je tal van producten om dit klusje aan te pakken. Laat je goed informeren welke producten je het beste gebruikt op welke oppervlaktes, en probeer altijd eerst op een minder geplande plek om er zeker van te zijn dat je het uiteindelijke effect krijgt.”

5. Isoleer je zoldervloer

© Shutterstock

“Een zekere woning is aantrekkelijker, met de huidige energieprijzen. Isoleren kan complex en duur zijn. Maar er zijn enkele snelle ingrepen die je mogelijk wel zelf kan doen. Zoldervloerisolatie is er zo één. Leg een dampscherm aan de warme zijde en rol glaswol, goed aansluitend, uit over je gehele zoldervloer. Als je een mooie rechte zoldervloer hebt, kan je deze ook isoleren met een harde isolatieplaat, type PIR of PUR en er een OSB plaat zwevend opleggen om een ​​beloopbare zoldervloer te creëren.”

6. Pak tochtende deuren en ramen aan

© Shutterstock

“Wanneer je ramen en deuren niet meer mooi aansluiten op je raam- en deurlijsten moet je meer stoken door warmteverlies. Je kan rollen zelfklevende tochtstrips kopen in verschillende kleuren en maten, of je kan bestaande verweerde sluitingsrubbers vervangen door nieuwe modellen.”

7. Fris je buitenschrijnwerk op

© Shutterstock

“Je buitenschrijnwerk is grotendeels de kwaliteit van je woning geworden. Goed onderhoud is dus aangewezen om de waarde van je woning op punt te houden. Gebeitste ramen kan je best om de twee jaar een opfrisbeurt geven, gelakte ramen om de 5 tot 7 jaar. Waarom niet eens spelen met de uitstraling van je woning door de kleur van je schrijnwerk te veranderen? Zelfs het schilderen van je voordeur in een andere kleur kan een grote impact hebben op de eerste indruk die je woning nalaat bij je bezoekers.”

8. Vervang je oude kranen

© Shutterstock

“Kranen, of het nu in de keuken, de badkamer van het toilet is, kunnen een sterke invloed hebben op een ruimte. Tegenwoordig is er voor elke prijsklasse en elke stijl een breed gamma aan kranten te vinden. Of je nu houdt van retro of kiest voor een gedurfd ontwerp, er is heel wat op de markt. Het vervangen van je oude lekkend kraanwerk onder ook vuilafzettingen en draagt ​​dus bij aan de algemene waarde van je woning. Ook je voor je douchekop zijn er vele mogelijkheden.”

9. Kies de juiste verlichtingsarmaturen

© Shutterstock

“Net zoals je binnendeuren en kranen hebben ook je verlichtingsarmaturen een grote impact op het gevoel dat een ruimte uitstraalt. Er zijn heel wat mooie en betaalbare opties die het gevoel van je onmiddellijk kunnen veranderen. Van zeer eenvoudig, klassiek tot een moderne uitvoering, een verlichtingsarmatuur kan ook de blikvanger van een kamer worden. Let wel op dat je rekening houdt met de lichtsterkte en de lichtkleur in de ruimtes. Dimmers kunnen mogelijk helpen om een ​​ruimte meerdere functies te geven. Bijvoorbeeld studeren van werken aan de eettafel versus een gezellige maaltijd met vrienden aan diezelfde tafel. Bijkomend voordeel is dat je keuze van verlichting een grote impact heeft op je energieverbruik.”

10. Onderhoud en opfriswerk aan de tuinafsluitingen, poortjes en tuinconstructies

© Shutterstock

“Niet alleen binnenshuis, maar ook de klusjes in je tuin, of hij nu groot of klein is, hebben een impact op de uitstraling en dus ook de waarde van je woning. Een extra laagje beits op je hekwerk, poortjes, maar ook je houten constructie aan de buitenzijde van je woning, zoals windplanken, dakkapelletjes en veranda’s, doet wonderen. Misschien kan je ook eens van tint veranderen om je buitenomgeving een nieuwe insteek te geven. Met de zomer voor de deur zeker geen overbodige luxe.”

bouwhuisontwerp

Next Post

Start bouw Huis aan de Haven in Middelsee

Mon Apr 25 , 2022
Leeuwarden – Projectontwikkelaar MWPO en bouwbedrijf Reitsma Bouw heeft het begin gegeven voor de bouw van Huis aan de Haven in de wijk Middelsee in Leeuwarden. De projecten wordt de bouw opgegeven. De eerste schoppen gaan in juni in de grond. Het gasloze stadsontwerp is een combinatie van 90 diverse […]