Klimaatpositief natuurhuis van stro – Architectuur.nl

Als partner van Strotec won architecten|en|en onlangs de ‘Natuurhuis wedstrijd’. De wedstrijd is uitgeschreven door Ballast Nedam Ontwikkeling. Het doel was om partners te vinden die kunnen helpen met de ontwikkeling van klimaatpositieve biobased woning voor seriebouw. Het winnende ontwerp maakt gebruik van prefab elementen van stro en zal naar verwachting media 2023 worden gerealiseerd.

Het Natuurhuis geeft invulling aan de hoge duurzaamheidambities en zetbaarheid in op betaalbaarheid en schaal. De basis van het ontwerp is de jas van het gebouw met gevels van prefab stroelementen. Deze elementen bestaan ​​uit HSB-kratten gevuld met een isolatiecoëfficiënt van 0,12 W/m²K. Het stro is zo goed geperst dat de elementen praktisch geen zuurstof meer bevatten. Dit loopt de (bewezen) brandwerend op tot 120 minuten.

Door het dampopen, isolerende en geluiddempende karakter leveren ze een bijdrage aan een gezond en comfortabel. Daarbij zijn de isolerende eigenschappen verder versterkt door de pergola aan de zuidzijde die ontwerpen als natuurlijke zonwering. Op de verdieping is gerealiseerd met uitvalschermen. Het dak is aan de zuidzijde volledig afgewerkt met PV-panelen, een voldaks systeem.

Snel bouwen

De elementen zijn ontworpen dat ze naadloos op elkaar passagiers en geschikt zijn voor dragende gevels. Verder zijn ze snel, schoon en droog te realiseren uitsluitend timmergereedschap nodig. De eindafwerking bestaat uit een dampopen pleisterwerk of afwerking naar keuze in combinatie met een geventileerde spouw.

Om het landschap zoveel mogelijk door te laten lopen tot aan de woning, heeft de architect deze iets opgetild boven het maaiveld. Een vlonder aan de voorzijde en een veranda aan de achterzijde dit. De begane grond steekt als een houten volume uit. Gevels worden afgewerkt met houten delen.

Aan de noordzijde loopt het groene dak over in een groene gevel op de eerste verdieping. Dit wordt ‘gevoed’ vanuit de luifel. Elke woning krijgt verder zijn eigen regenton en voor de wordt een doorgaande wadi woning voor de optimale waterhuishouding.

Interieur

Ook in het interieur straalt natuur uit door de toepassing van veel natuurlijke materialen. Zo zijn de kozijnen en het plafond van hout en is gebruik gemaakt van leemstuc met witte leemfinish. Verder biedt het huis overal uitzicht op de natuur.

De materialenmatrix van het winnende ontwerp is opgesteld met ondersteuning van studenten van de Avans Hogeschool. Daarbij zijn zo min mogelijk concessies gedaan aan biobased, maar ook gelet op de betaalbaarheid en het toepassen van ‘bewezen technieken’. Tot slot is het Natuurhuis energiepositief en de woning meer energie dan deze gebruikt. Dit maakt de woning een kleine energiecentrale.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het nieuws en informatie op het gebied van de laatste architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: architecten|en|en, Ballast Nedam, circulair, duurzaam, Natuurhuis, stro, Strotec

bouwhuisontwerp

Next Post

Column Vincent Cantrijn - Gewenst

Mon May 30 , 2022
Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Gewenst Vorige week schreef ik dat het college van B & W van Nijmegen het bouwplan op de locatie van de Batava Boterfabriek na jaren soebatten had aangepast aan de eisen van de buurt. Een andere architectuur, […]