LETS-kring op het Huis &Tuin Event – Ermelo van NU!

Ruilen in plaats van betalen

ERMELO – Op zaterdag 14 mei is het Huis & Tuin Event Ermelo op ‘t Weitje. Thema is dingen doen en niet veel geld uitgeven. Nu de boodschappen duurder zijn geworden, zijn de energiekosten groter geworden en de energiekosten zijn, gaan meer nadenken over besparen. Dat kan ook met de LETS-kring. Deze organisatie is zaterdag ook van de partij.


Men maakt gebruik van een ruilsysteem, het Lokaal Economisch Transactie Systeem
(afkorting LETS) dat over de hele wereld gebruikt wordt. LETS is eigenlijk burenhulp voor moderne tijden. Een plaatselijk ruilsysteem waarbinnen de leden met gesloten beurs goederen en diensten. LETS Ermelo werd rond de eeuwwisseling opgericht in januari 2000.

alternatief

Een LETS-ruilkring zou kunnen zien als een lokaal alternatief voor de officiële economie. Nu geld schaarser wordt, wordt voor de één, vaak armoede voor de ander. De LETS-economie is gebaseerd op overvloed. Het gaat om diensten en talenten. Inflatie, rente en geldkoersen bestaan ​​hier niet. Niemand heeft er daarom baat bij om in dit ruilsysteem te sparen. Het is gebaseerd op wederkerigheid. Iedereen investeert in de handel en krijgt terug. En omdat LETS een lokaal systeem is, blijft de welvaart binnen de LETS-kring. Je versterkt de lokale economie, en wordt door lokale mensen gecorrigeerd voor je.

Pauwen

Door die wederkerigheid maakt te hebben- en houden- principe plaats voor samenwerking, uitwisseling, vertrouwen en onderlinge verbondenheid. Bij de LETS-kring maakt mannen gebruik van een alternatief betaalmiddel in plaats van geld. De waarde van zo’n lokaal betaalmiddel spreken de leden onderling af. ,,In Ermelo ruilen hebben we ‘pauwen’ ontmoet,” aldus Breeman. Dit betaalmiddel wordt gebruikt om te zorgen dat er een basis ontstaat in geven en nemen. Geld wordt alleen betaald wanneer er daadwerkelijke kosten gemaakt zijn. De aangeboden en gevraagde diensten zijn voor leden zichtbaar op de site van LETS. Iedereen is om over te onderhandelen, want de ene klus kost misschien meer tijd dan de andere, maar is op een andere manier veel minder inspannend (of twee uur in de tuin werken met veel lichamelijke inspanning, maakt bijvoorbeeld nogal een verschil. ,,Je kunt kunt geven waar je zin in hebt. Welke talenten heb jij? Heb je groenten over uit de moestuin? Of spullen die je niet meer gebruikt? Bied ze aan!”

Uitkering

Mensen met een uitkering krijgen te horen dat ze niet mogen werken voor derden. Omdat er niet met geld geruild wordt, valt LETS-en buiten deze wettelijke regels én buiten de fiscus. Juiste mensen met een uitkering, die vaak wel dingen kunnen, maar dat bijvoorbeeld niet in een baan laten zien, zien LETS-en wel zitten! Mannen kunnen hulp vragen waar dat nodig is, hulp bieden waar het kan en dát geeft, naast een gevoel van nuttig zijn, ook meer gevoel van eigenwaarde. Breeman: ,,Het leuke van een Ruilkring is dat iedereen mee kan doen. Mensen met verschillende interesses en kwaliteiten. Jong van oud, man van vrouw. Iedereen is van harte welkom.” Lid worden van de LETS-Ruilkring Ermelo kost € 7,50 en 8 Pauwen per jaar contributie. LETS Ermelo heeft een website en is ook op Facebook is actief. Het Huis & Tuin Event is op 14 mei op ‘t Weitje in Ermelo bij de muziektent 10 tot 16 uur Of neem contact op via email Dit e-mailadres wordt tegen spambots. JavaScript dient te zijn om het te bekijken van bel 06-2754412