Mieren bestrijden in huis en tuin

Mieren zijn vooral hinderlijk als ze zich in uw huis passen. Laat ze in uw tuin liefst zoveel mogelijk met roest. Bij grote aantallen geven ze soms wel problemen. Zo kunnen bijvoorbeeld kale plekken in het gazon veroorzaken. In dit artikel hebben we tips verzameld om overlast in huis en de tuin te voorkomen en op te lossen.

Gebruik geen gif

Naar gif om mieren te bestrijden is gemakkelijk en effectief, maar niet het beste voor het milieu. Soms is het bij gebruik binnenshuis soms niet goed voor het binnenklimaat en kunnen dampen van giftige spuitsubstanties op de longen slaan. Gebruik bij chemische bestrijding in elk geval toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van Ctgb. Er zijn ook betere alternatieven. Voorbeelden van insecteneters vergiftigde prooidieren eten.

Voorzorgsmaatregelen

Met een aantal voorzorgsmaatregelen maakt u het mieren al veel onaantrekkelijker om zich binnen uw huis te begeven:

  • Dicht kieren af ​​met bijvoorbeeld kit van fijnmazig gaas. Let ook op ventilatiegaten in de gevel. Ze kunnen door de kleinste naden naar binnen komen.
  • Plaats horren op de ramen en deuren die u open wilt laten staan.
  • Werk afwas meteen weg.
  • Leeg de vuilnisbak met enige planning.
mieren

Lees ook: Waarom vliegen de mieren massaal tegelijk uit?

Berg voedselbronnen op

Mieren zijn dol op menselijk voedsel. Restjes eten, rijp fruit en zoete dranken zijn een aantal voorbeelden. Laat daarom niets onafgedekt staan ​​en ruim voedselresten onmiddellijk op. Om te voorkomen dat mieren erop afkomen kunt u fruit daarom bijvoorbeeld beter in de koelkast bewaren. In verband met koudebederf is echter niet elke fruitsoort hier geschikt voor.

Mieren in huis afschrikken

Mieren aanhouden van (zoete) etensluchtjes en des te minder gevormde sterke geuren. U kunt ze in de war brengen door een stek ruikend iets, als pepermunt of zeepsop op een mierenspoor te leggen. Mieren maken namelijk een spoor met geurstof. Andere mieren volgen dit spoor en als hun spoor onderbroken is gaan zij vaak op zoek naar ander voedsel. Ook talkpoeder is vaak effectief. Strooi wat poeder op de plekken waar de mieren het huis in komen, op de drempels en dorpels en u zien dat ze wegblijven. Door het poeder hebben ze geen grip. Ook van kaneel zijn mieren niet geserveerd. Stuif er wat van op de plek waar veel mieren zitten. De poederige substantieel werkt verstikkend en de geur zorgt ervoor dat mieren geen eten meer kunnen ruiken.

Lees ook: ‘Nederlandse mieren bijten allemaal’

Mieren uit de tuin waren

Zoals gezegd kunt u mieren in de tuin normaliter gewoon hun gang laten gaan. Ze hebben nuttige functies, want ze verwijderen afval op en eten insecten. Gemiddeld maken ze nest 6 tot 8 jaar op dezelfde plek. Vaak zonder dat u er veel van merkt. Maar helaas zorgen ze soms wel ineens voor overlast. Dan kunt u op verschillende manieren waren:

  • Mieren hebben een hekel aan stuivers, stop deze in de grond en het kan ervoor zorgen dat ze uw tuin verlaten.
  • Ook koffiedik, uienpoeder, komkommerschillen van -schijfjes en knoflookpoeder helpt de mieren verdrijven. Been dit direct in de buurt van de nesten.
  • Als u lavendel en majoraan aanplant heeft u minder last van mieren. Ook kunt u hun reukvermogen in de oorlog brengen met afrikaantje, goudsbloem, bieslook, salie, munt en basilicum.
  • Zoete lekkernijen trekken mieren aan. Eet u die in de tuin, zorg dan dat u ze luchtdicht afsluit en er niets in de tuin achterblijft.

mierenVerminder het aantal tegels in de tuin

Tuintegels zijn een geliefde plek voor mieren om een ​​nest onder te maken. Het biedt bescherming en is lekker warm. Wilt u uw tuin onaantrekkelijker maken voor hen, dan helpt het om zo min mogelijke tegels te hebben.

mieren

Lokken met een bloempot

Met een omgekeerde bloempot kunt u een klein mierennest bestrijden. Vul die met aarde uit de tuin en zet hem uit op het mierennest. Na zo’n 10 dagen hebben de mieren een nest met eitjes in de potten gemaakt. U kunt de gehele pot verwijderen en de inhoud uitstrooien in een kippenhok, of de biobak.

Met water bestrijden

Mieren verlaten soms hun nest als u het een aantal keer met koud water overstroomt. Als dit werkt niet ook bestrijden door er kokend water over te gieten. Dit moet u altijd een aantal keer herhalen.

Nematoden (aaltjes) aangebracht

Tegen de meeste mierensoorten zijn nematoden effectief. Deze aaltjes parasiteren de mieren. Hierdoor sterven ze of verlaten ze hun nest.

Exotische mieren: draaigatje en faraomier

Tegen de exotische mieren het draaigatje en de faraomier is sterker geschut nodig. Deze mieren kunnen ervoor zorgen dat tegels en stoepen verzakken en nemen heel snel in aantal toe. Ze moeten daarom zo snel mogelijk door een professionele ongediertebestrijder worden. In het geval van het draaigatje kunnen de kolonies uitgroeien tot miljoenen mieren. Dit komt gebruikt in de nesten niet, zoals bij mieren over het algemeen gewoon is, 1 koningin aanwezig is, maar meerdere koninginnen. Elk jaar sluiten zich meer koninginnen aan, die samen nog meer werksters produceren. Waardoor uiteindelijk zijn er superkolonies ontstaan. Nesten kunnen op den duur wel meer dan 100 meter beslaan. Op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) vindt u meer informatie over het draaigatje en de faraomeer.

(Bron: Milieu Centraal, archief. Foto: Shutterstock)