Nieuwe superjacht is trimaran – Jouw complete watersportgids

Soms moet je vooruit durven kijken. Hoe ziet het superjacht van de toekomst eruit? Twee ontwerpbureau’s begonnen samen vanuit het idee ‘Waarom niet?’ en kwamen uit op een revolutionair schip. Het resultaat is een gelijkvloerse trimaran van veertig meter met een binnenruimte van maar liefst 783 vierkante meter. Het ontwerp heeft de naam Domus gekregen, latijn voor Huis. Een bijzondere naam voor een schip. Maar Domus heeft ook veel van een huis.

De Ierse ontwerper Robyle gericht op scheepsarchitectuur, prestaties en de structuur van het schip Van Geest Ontwerp uit Amsterdam de stijl en het interieur. “Omdat superjachten zijn wat ze nu zijn, wil dat niet zeggen dat ze zo moeten blijven. We ontwikkelden naar elk aspect van het ontwerp en uitgewerkt: ‘Ik weet dat we normaal gesproken op deze manier doen, maar is er een betere manier?’”

Bungalows aan boord

De ontwerpers hebben het Domus-ontwerp vanuit een architectonisch oogpunt aangezeild. ‘Het gezinsleven gaat in zeker zin over bescherming. Dus waarom zouden we daar niet omheen bouwen en beschermde ruimtes creëren?’ De hutten zijn strategisch ingedeeld zodat opvarenden van het uitzicht naar buiten kunnen genieten en ook een verbinding houden met wat er aan boord gebeurt de vertrekken zijn verbonden met de gemeenschappelijke ruimte. Omdat alle trappen op één dek-achtige hutten Domus een unieke bungalow-achtige ervaring.

nieuwe definitie

“Dat superjachten zijn wat ze nu zijn, niet dat ze zo moeten blijven. We hebben voortdurend naar elk aspect van het ontwerp bekeken en gezegd: ‘is er een betere manier’? We geloven echt dat dit project een nieuwe definitie zal geven van wat een meerromp zeilend superjacht kan zijn.”

Eco-bewust

Met snelheid, ruimte en eco-bewust varen als uitgangspunt van het ontwerp heeft Domus de ambitie om het eerste echte zero-emissie jacht boven 750 ton te worden. “De combinatie van zonne-energie, hydro-regeneratie technologie en waterstof brandstofcellen geeft Domus een onbeperkte actieradius met nul emissies”, aldus het ontwerpteam. Een systeem van zonne-energie en accu maakt het mogelijk dat het overdag op de motor vaart en ‘s nachts overschakelt op het accusysteem. Dit omvat ook dat Domus volledig stil is en geen uitstoot heeft als het voor anker ligt.”

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersportjournalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter van stuur Klaas Wiersma een e-mail via [email protected] contactzoom via gelinkt