Saskia en Pieter bouwen huis voor mensen met beperking: “Nieuwbouw met doel”

De stad heeft een vergunning voor zeven wooneenheden voor beschermd wonen in het centrum van de stad goedgekeurd. Opmerkelijk: het gaat om een ​​privé-initiatief fulfilled een sociaal doel.

Pieter Haesbrouck (47) en en Saskia Vanderhaeghe (46) zijn de gezichten achter de woning, die de naam Ravelijn zal dragen. Ze slaan de handen in elkaar fulfilled Sint-Idesbald, een die kinderen, jongeren en volwassenen satisfied een beperking van kwetsbare achtergrond begeleid.

Pieter werkt bij consultancybedrijf ARCH in Zaventem, maar in eigen streek is vooral bekend als één van de twee voorzitters van de lokale Unizo-afdeling. Saskia is dan weer actief als creatief therapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Het koppel woont met de kinderen Nieke, Noor en Korneel in de Droge Janstraat. Daar vlakbij, op de hoek satisfied de Kortrijksestraat, hebben ze een oud huurhuis en aanpalende studio in eigendom. “Toen de vorige huurders er vertrokken kwam het idee om die 60 jaar oude woningen te slopen en te beginnen in een nieuwbouwproject”, Pieter. “Nieuwe flats leken een voor de hand liggende oplossing, maar daar waren er in onze ogen al genoeg van. Er moest toch iets zijn satisfied we aan dringender noden voldoen? Zo gingen we op zoek naar een alternatief satisfied een iets grotere maatschappelijke meerwaarde. We merken dat dat een verstandelijke beperking niet een eenvoudige en snelle consumptie vinden. terwijl zijn ze vaak prima staat om, mits begeleiding, zelfstandig te wonen. Misschien moeten we dus zelf maar betaalde huurwoningen voor die doelgroep bouwen.”

De nood aan de combinatie van wonen en begeleiding is hoog

Eind 2020 verzonden het koppel enkele mails fulfilled die vraag naar organisaties in de streek. Niet veel afterwards kreeg het antwoord van Sint-Idesbald uit Roeselare. “Het toeval wil dat we al een eind naar further huurwoningen in Izegem voor zorgvragers satisfied een specifiek profiel gezocht”, zegt Thierry Dooms, directeur volwassenenwerking van Sint-Idesbald. “De nood aan de combinatie wonen en begeleiding is hoog, en mensen satisfied een beperking vinden niet gemakkelijk een huurwoning die betaalbaar is en waar ze echt zelfstandig kunnen wonen. In ons woonaanbod ontbrak nog iets: een in Izegem en een woonvorm tussen zelfstandig wonen en groepswonen in. Het aanbod van Pieter en Saskia was voor ons de juiste combine: een eigentijds gebouw locatie in het centrum van de stad, fulfilled zeven afzonderlijke flats en een gemeenschappelijke ruimte waar opkomt foundation een begeleider van Sint-Idesbald langs. De bewoners hebben er hun eigen appartement, voor sociaal make contact with fulfilled hun buren kunnen ze terecht in de gemeenschappelijke delen van het huis.”

Heldere afspraken

“Bouwen achieved een sociale meerwaarde kost als gewoon bouwen”, vindt Pieter “maar de voldoening is veel groter. Je steentje bij aan een maatschappelijke uitdaging. En moeilijk is het niet. Het komt er vooral op aan je er juist op te organiseren van bij de start out. Gewoon samen heel heldere afspraken maken achieved alle resultaten.”

De initiatiefnemers stapten samen naar het stadsbestuur om het nieuwe thought voor te stellen. Ze verleende onmiddellijke reacties. “Midden april kregen we van het university een principiële fiat en heldere bouwnormen voor het sociaal bouwproject”, zegt Saskia. “De medewerkers van Sint-Idesbald schoven mee aan tafel voor de briefing met onze architect. Die kon het ontwerp op de perfecte weergave op de noden van de doelgroep.”

Onderlinge partijen partijen de samenwerking broad in een intentieverklaring. Ook vastgelegde afspraken. Pieter licht toe: “Niets is aangehaald: wij zijn de bouwheer, Sint-Idesbald begeleidt de bewoners en wijst toe. En het resultaat moet zijn dat mensen met een (verstandelijke) beperking tegen een haalbare huurprijs zelfstandig kunnen wonen in een volwaardig eigen appartement.”

Pieter en Saskia willen het bouwproject tegen de zomer van 2023 klaar hebben. Intussen hopen ze dat het initiatief in Vlaanderen navolging zal kennen. “Veel eigenaars twijfelen om te ontwikkelen in een oud, en zien op tegen de verhuurperikelen. Tegelijk zijn specifieke doelgroepen en de organisaties die begeleiden heel challenging op zoek naar nieuwe soorten woonvormen. Wij willen dat je beide noden kan samenbrengen in wat wij een privaat-sociaal woonproject noemen.”

bouwhuisontwerp

Next Post

Imm cologne transformeert - Interieurjournaal.com

Mon Jun 13 , 2022
De internationale interieurvakbeurs Ik ben Keulen wil nog meer gediversifieerd, frisser en uitgebreider zijn. organisator Koelnmesse wil een​​zakelijke omgeving creëren die verder gaat dan een afwijkende productpresentatie door exposanten. Een reeks aan inspirerende plannen en een verscheidenheid aan nieuwe netwerkformaten kansen zakelijke kansen creëren en nieuwe perspectieven bieden op de […]