Tanks met ontwerpfout naar Oekraïne, maar dat maakt hun leger niet zwak

Het is de meest diepgaande tank ter wereld: type T-72 uit het Sovjettijdperk. Zo vreemd is het dus niet dat Oekraïne een lading van deze wagens zijn kant op ziet komen.

“Het is een oude tank”, vertelt Patrick Bolder van het Haagse centrum voor Strategische Studies. “Ergens in de jaren 80 stopte Rusland met het bouwen van de T-72. Maar ze zijn in grote hoeveelheden gemaakt, dus er valt genoeg te exporteren. Al houdt haar Rusland beste producten natuurlijk zelf.”

Bekend materieel

Een exportproduct waar Oekraïne al langer gebruik van maakt: “Oekraïne heeft zelf al T-72-tanks in huis. Dat is een voordeel, want ze kunnen direct met de tanks die Polen gestuurd overweg.”

Het nadeel: de T-72 bevat een ontwerpfout. Net zoals T-80- en T-90-tanks die Rusland in de oorlog met Oekraïne gebruikt, is de munitie opgeslagen in de geschutskoepel. Daarom ontploft alle munitie tegelijk als je het voertuig met een antitankraket op het juiste puntplan.

De uiteindelijke overlijdt direct, en er ontstaat een enorme luchtdrukgolf veroorzaakt de koepel van de tank de lucht in schiet. Daarover schreef RTL Nieuws al eerder. Op manier plekken in Oekraïne liggen T-72-wrakken die op die zijn uitgeschakeld.

Dat Oekraïne via nu nog meer van deze oorlogsvoertuigen in handen krijgt, maakt hun leger niet per se zwakker, zegt Bolder. Het is volgens de defensiespecialist namelijk veel belangrijke op welke manier een leger middelen gebruikt, dan welk type middelen het heeft. “Daarnaast is Oekraïne in de verdediging. Dan zet je zo’n tank anders in dan als je in de aanval bent.”

Verdekte opstelling

Het ontwerp maakt de T-72 veel lager dan westerse varianten. Daarom kun je de tank makkelijk achter gebouwen en schuurtjes parkeren, zonder dat je wordt gezien. “Als je in de verdediging bent gebogen hoef je niet heel erg mobiel te zijn. Je kunt je in deze tank voorbereiden en wachten tot de vijand naar je teen komt.”

Volgens Bolder lijkt het leger van slanker president Zelensky de pantservoertuigen in te zetten dan zijn Russische die deur dezelfde lus kijkt.

“Oekraïners hebben een betere informatiepositie en weten dus beter hoe de Russische tanks in opmars zijn. Daar kun je je verdediging op inrichten. Probeer daarbij proberende grondsoldaten ervoor te zorgen dat hun tanks niet worden belaagd.”

“In de strijd rond Kiev hebben de Oekraïners dat bijvoorbeeld heel slim gedaan. Daar hebben ze heel effectief met kleine teams Russische tanks.” Dat is een andere strategie dan die van de Russen. Hun kracht ligt met duizenden tanks, vooral in de massa.

Kwetsbare pantserwagens of niet, soms is het ook gewoon heel simpel, besluit Bolder: “Het beste middel tegen een tank, is een tank.”