Tijd om u te tutoyeren?

Gebruiken we ‘u’ of doen we u meer plezier met ‘jou’ en ‘je’? En schrijven we beste lezer, bekende heer Cottyn, dag Hans Cottyn van liever simpel hallo Hans? Hoe wij van De Standaard u, lezer, moeten aanspreken in onze nieuwsbrieven, mailings, service- en communicatie, advertenties, campagnes en, ja, ook in onze artikelen: dat was onlangs het voorwerp van een intern overleg, op vraag van onze communicatiemanager.

‘Je’ is vandaag het casual chic van de aanspreking

De hoofdredacteur had welgeteld 15 minuten voor dat overlegje uitgetrokken. Wil, dat er u wel, hoe minder tijd in vergaderen kruipt, hoe meer er overblijft om u met nieuwsbrieven, mailings en servicecommunicatie van dienst te zijn. Bovendien scheen het antwoord hem, maar ook mij, klaar als pompwater: ‘u’ is in alle gevallen de beste, want meest beleefde en respectvolle vorm. Niet te aanhalerig, en niet te betuttelend. Willen, zeg zelf: u thuis en wij op de redactie, we kennen elkaar wel, maar op elkaars schoot zitten we nu ook weer niet. Ofwel?

‘Is dat niet raar?’

Toch waren de 15 minuten overlegtijd een beetje buiten de waard van onze communicatiemanager gerekend. Want die had serieus over het thema nagedacht. We zijn niet consistent in onze aanspreking van de lezer, zo bleek uit haar powerpointpresentatie, waarin ze de vruchten van naarstig rondspeurwerk hadden samengebracht.

In prestigieuze kerncampagnes gebruiken we ‘u’; in campagnes waar we ook een jonger publiek beginnen, gaat het sneller naar ‘je’, net als in Instagramposts en commerciële acties; in onze servicecommunicatie, nieuwsbrieven en artikelen kiezen we dan weer vaak voor ‘u’, maar niet altijd. Haar conclusie: hoe dichter de lezer bij de kern van de krant komt, hoe gevormder we worden – in haar woorden: ‘Is dat niet raar?’ En ook: als we ook de jongere generaties willen bekoren, moeten we dan niet wat minder afstandelijk worden en vol voor de ‘je’-vorm kiezen?

Experts op basketjes

Nu is het wel zo dat de tijd waarin we de dokter, de leraar en de pastoor met de U-vorm aanspraken, en dan liefst nog met hoofdletter lang voorbij is,. Alles is informeel geworden, kleren, daten, en zo ook de taal. ‘Je’ is vandaag het casual chic van de aanspreking. Wie nu nog ‘u’ gebruikt, zo hoor je* wel eens onder communicatie-experts op witte basketjes, zijn mensen die eigenlijk niet vaak en niet goed schrijven, en voor de gelegenheid van de schrijfact hun beste opgeblonken English bovenhalen, waaronder de ‘u ‘-vorm. Goed gericht, maar naast de roos dus.

U voelt me ​​op mijnhakken afkomen: wat vindt u, lezer, en dus onmiddellijk betrokken partij, eigenlijk van? Hoe wordt u zelf het liefst aangesproken door ons, met ‘u’ of met ‘je’? En vindt u daar, ontvangen de situatie, best in kunnen variëren – losser met ‘je’ op Facebook en krantenartikelen?

U/je/x eeuwig dankbaar.

* ‘Je’ is hier niet als aanspreking gebruikt, maar als de vlottere vorm voor ‘men, iedereen’.

bouwhuisontwerp

Next Post

Tot zes maanden cel voor fakkeldrager en filmster die politica bedreigden | Nieuwsbericht

Wed Apr 20 , 2022
Nieuwsbericht | 19-01-2022 | 21:27 5 januari hadden een politiek en haar familie een buitengewoon spannende avond. Voor hun huisdeur die een man met een fakkel leuzen riep. Een vrouw filmde alles en zorgde voor een livestream. Er werden twee verdachten zware aanvallen, een 29-jarige Amsterdammer en een 44-jarige vrouw […]