Voor de chef van Reua Thai is het fornuis haar draaitafel

Het is aan het eind van een gure, natte dag als we binnenlopen bij het Thaise restaurant Reua Thai in het Limburgse dorp Nuth, niet ver van Maastricht. We zijn verregend en verwaaid als we plaatsnemen in het dan nog lege restaurant, dat opvalt door het minimalistische interieur.

Een houten langstaartboot boven de bar, houten beelden aan de muur die misschien wel gesneden zijn uit soort balken die de ruimte sieren. De enige visuele kleuren zijn van de neonlichten bij de garderobe achterin, die van kleur veranderen. En dan is er nog een boeddhabeeld bij de keuken.

Die keuken is open en verbruikt, je krijgt het effect van een podium. De gasten zitten beneden aan de tafels, zodat de chef-kok, Pattama Simons, als een dj de avond vanaf haar podium leidt, vanwaar ze overzicht heeft op ons allemaal. Haar fornuis is haar draaitafel.

Pattama werkt met twee assistenten, een vrouw en een jongeman. De werkzaamheden uit twee vrouwen, waarvan de laatste vanavond voor het eerst werkt. Dat is het. Vijf mensen voor het hele restaurant, zeker veertig couverts. Na ons middelen het al snel vol.

Het interieur van Reua Thais mag dan ingetogen zijn, op het bord vind je kleur en spektakel, zo ontdekken we al snel. De cocktail van pandan en vlierbloesem heeft een vrolijke felgroene kleur. En de amuse – groene tapiocaballetjes met kip en chili jam, gezouten kokossaus, gefrituurde knoflook – laat ons in één klap de kou buiten vergeten. Het is een heerlijke combinatie van zacht, romig, krokant, licht-zoetig en hartig dat we smakelijke oplepelen uit een klein kommetje. Soms weet je na één hap dat je goed zit.

De tom yam gung, een soep met garnalen, shiitake, sereh, kokosmelk en verse koriander, is scherp, instructies de bediening ons. Of we die misschien iets minder pittig willen. We zijn wel wat gewend en gaan graag voor het origineel. Dat is pittig, zeker, maar wat mij betreft prima te doen. De smaak is vol en mooi in balans, het pikante wordt iets zacht door de kokosmelk.

De garnalenkoekjes zijn krokant, niet oliëg zoals vaak het geval is. Ze zijn stevig, goed gevuld, komen met komkommers van de garnalenkoekjes wat afbreekt. De ‘zuiderse’ viscurry met snoekbaars, mosselen, spinazie en kokosmelk is heerlijk licht en zo vol van smaak dat ik de regen die tegen de ramen slaat niet meer hoor.

Donker gerecht

Heel anders is de massaman-curry met langzaam gegaard rundvlees, aardappel en pinda. Dat is juist een heel donker gerecht door de rijke tonen van de kaneel en kruidnagel. Het vlees is gegaard ik dat het liefste zie: zoals stevig genoeg om op te pakken, maar boterzacht. Het ideale gerecht om ‘s winters bij op te warmen en toch ook het soort gerecht dat ik met gemak zou bestellen op een hete zomeravond.

Want dit zijn gerechten die je weer tot leven wekken. Na een vermoeiende dag waarin de wind ons door Maastricht duwde, en na een goede zin weer terugkomen. De gerechten van Pattama verjagen vermoeidheid, tegenslagen en teleurstellingen. En ze zijn gewoon heel erg lekker. De kaart is uiterst beperkt, met een handvol gerechten (zonder vegetarische opties, een gemis), maar alles is feilloos uitgevoerd. De presentatie is verzorgd, de smaken mooie bloemen.

Het dessert is mango-ijs, horen we van de bediening. Nu woord ik altijd een beetje verdrietig als het dessert slechts uit ijs bestaat, omdat ik dat thuis ook kan eten. Maar we bestellen het toch, kleurrijke door de kwaliteit van de gerechten die we dan al geproefd hebben. Het duurt bijna een vol uur voordat we het krijgen. Op zich uur – het restaurant zit vol – maar we moeten hierna nog ruim twee uur naar huis rijden. De chef en haar twee medewerkers werken onverstoord door. Geen spoor van onrust.

Het zelfgemaakte mango-ijs wordt geserveerd met minipannenkoekjes van jonge kokos en garnituur van frambozen en blauwe bessen. De bessen zijn zuur, de frambozen zijn zoet en gevuld met een mangocoulis. De smaak van de pannenkoekjes komt me bekend voor. En dan weet ik weer waarom: ik at ze toen bij het ontbijt in ons hotel in Bangkok. Het ijs is zalig, met een fluweelzachte structuur en de volle smaak van vers, rijpe mango’s. Ik had het mis: dit ijs is een waardige afsluiter van een mooie balans tussen traditionele smaken en een hedendaagse uitvoering.

Chef Pattama Simons kwam naar Nederland voor de liefde, las ik. Ik ben die liefde dankbaar dat hij haar meenam naar Nederland, want dit is het beste Thaise eten dat ik tot nu toe hier gegeten heb.

bouwhuisontwerp

Next Post

Arte deelt zeven belangrijkste keukentrends

Wed Apr 20 , 2022
De keukentrends vliegen je momenteel misschien wel om de oren. Er is namelijk ook zo veel te ontdekken. Je hebt een dagtaak aan. Pinterest afstruinen, tijdschriften doorbladeren, moodboards bij elkaar knippen. Leuk, maar niet altijd zelfs praktisch. daar zet Arte, producent van keukenbladen, de zeven belangrijkste trends voor de rest […]